T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞAHİNBEY - Şahinbey Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi

Ustalık Eğitimi

Haftanın bir günü okula gelen öğrenciler okulda teorik eğitim alırlar. Diğer 4 gün ise işyerlerine devam ederek pratik eğitim görürler. Haftanın bir günü tatil yaparlar.

Kalfalık Belgesi olan öğrencilerden, 12. sınıfa devam eden ve programlarında öngörülen teorik ve pratik eğitimi tamamlayıp ustalık sınavlarında başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenlenir.

Öğrencilerin devamsızlık limiti 6 gündür. Herhangi bir nedenle altı gün üzeri devamsızlık yapan öğrencinin devamsızlıktan kaydı silinir. Aynı şekilde öğrencilerin işyerlerine devam etme zorunluluğu da vardır. İşyeri devamsızlığında da kayıt silinir. Devamsızlıktan kaydı silinen öğrenciler yaz döneminde tekrar kayıt yaptırarak dönem tekrarı yaparak eğitimlerine devam edebilirler.

Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin işyeri değişikliği talebi hâlinde, iki hafta içerisinde yeni bir iş yeri ile sözleşme imzalaması gerekir. Zorunlu hâllerde bu süre ücretsiz izin süresini geçemez. Bu süre içerisinde de bir işyeri ile sözleşme imzalayamayanlar devamsızlıktan sınıf tekrarına kalmış sayılır.

KALFALARIN USTALIK EĞİTİMİ

Usta Kimdir: Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bunları mal ve hizmet üretiminde iş hayatınca kabul edilebilecek standartlarda uygulayabilen; üretimi planlayabilen; üretim sırasında karşılaşılabilecek problemleri çözümleyebilen; düşüncelerini yazılı sözlü ve resim ile açıklayabilen; üretimle ilgili pratik hesaplamaları yapabilen, ustalık belgesi sahibi olan kişidir.

Ustalık Eğitimi: (Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği Madde 70/A) İsteyen kalfalar için ustalık eğitimleri düzenlenir. Kalfalar 12. sınıfı ustalık eğitimi olarak okurlar. 12 inci sınıfın sonunda yapılan ustalık sınavlarında başarılı olan ve başarısız dersi bulunmayanlara Ustalık Belgesi düzenlenir.

Ustalık eğitiminde teorik eğitimin yanı sıra pratik eğitime devam esastır. Eğitim süresince kayıtlı kalfaların meslekleri ile ilgili bir iş yerinde çalışıp çalışmadıkları ilgili müdürlükçe izlenir. Kalfaların iş yeri değişikliklerinde iki aydan fazla pratik eğitim eksiklikleri, pratik eğitim süresine eklenir. İşinden ayrıldığı belirlenen kalfaların kayıtları, onbeş gün içinde yeni bir iş yerinde çalışmaya başlamamaları durumunda silinir.

Müdürlükçe bir meslek dalında ustalık eğitimine kaydedilen kalfa sayısının sınıf oluşturacak kadar olmaması ya da ustalık eğitiminin çeşitli olanaksızlıklar nedeniyle yapılamaması durumunda, eğitime alınamayan kalfaların kayıtları, eğitim ve ulaşım olanağı bulunan en yakın kuruma nakledilir. Bu konuda, il-ilçe milli eğitim müdürlüklerince gerekli planlama yapılır. 

Kayıt İçin Gerekli Evraklar:

1. Ortaokul mezunu ise Öğrenim Belgesi, Lise terk ise tasdiknamenin Aslı ve Fotokopisi (En az Ortaokul mezunu olma şartı aranır),

2. Kimlik Belgesinin Aslı ve Fotyokopisi,

3. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf,

4. Sağlık Raporu,

5. Kalfalık Belgesinin Aslı ve Fotokopisi,

6. Eğitim göreceği İşyerinin, Ustalık Belgesi ve Fotokopisi,

7. Eğitim göreceği İşyerinin, Usta Öğreticilik Belgesi ve Fotokopisi,

8. Eğitim göreceği İşyerinin, Vergi Levhası ve Fotokopisi,

9. Okuldan alınarak doldurulacak İş yeri Sözleşmesi.

20-08-2021

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.08.2021 - Güncelleme: 21.03.2024 02:32 - Görüntülenme: 715
  Beğen | 1  kişi beğendi