T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞAHİNBEY - Şahinbey Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi

Lise Diploması Telafi Programı

Milli Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğünün 14.08.2020 tarih ve E.10683970 sayılı yazısı gereği Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı açılacaktır. Müracatlar 16 Ağustos 2021 tarihinden itibaren Merkezimize Form ile yapılacaktır. Telafi eğitimi bir eğitim öğretim yılından (36 hafta) az olmamak üzere planlanacak olup; Eğitimler Akşamları yapılacaktır. 15 Eylül 2021 tarihinden sonra, kayıtlar alınmayacaktır.

Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde kalfalık veya ustalık belgesi almış olanlar ile halen Mesleki Eğitim Merkezi bünyesinde 12.sınıfta okuyan öğrenciler, fark derslerini vererek meslek lisesi diploması alabileceklerdir.

Mevcut öğrencilerimizden 12.sınıfa geçen ve 12.sınıfı bitirip ustalık belgesini alanların kayıtları için başvurular alınacaktır.

9.Sınıf: 2 Saat, 10.Sınıf: 2 Saat, 11. Sınıf: 5 Saat, 12.Sınıf: 6 Saat olmak üzere Toplam 15 Saat ders verilecektir.

Lise Diploması Telafi Eğitimi için, fark dersleri Tablosu için Tıklayınız.

Ustalık Eğitimi alan öğrenciler, Alan derslerini ayrıyeten alacaklardır.

Müracaat için Gerekli Evraklar: 

1- Lise Telafi Programı Başvuru Formu için Tıklayınız,

2- Kalfalık veya Ustalık Belgesi (Aslı ve Fotokopisi),

3- Öğrenim Durumu Belgesi (Aslı ve Fotokopisi),

4- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,

5- 2 Adet Biyometrik Fotoğraf,

6- Açık Liseye veya Başka Bir Liseye kaydı var ise Öğrenim Durum belgesi ve Transkript (Aldığı Derslere ait NOT döküm Çizelgesi).

Not: Ortaokul mezunu olma şartı aranmaktadır. İlkokul mezunu olanlar, Açık Öğretim Ortaokulu'na kayıt olarak ortaokulu bitirip gelmeleri gerekmektedir.

Mesleki Eğitim Merkezi Diploma Telafi Programı kademeli olarak uygulanmaya başlamıştır. 

09.12.2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren ilgi (a) Kanun ile, ilgi (b) ve ilgi (c) Kanunlarda değişiklik yapılmış olup mesleki eğitim merkezleri örgün ve zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır. 

İlgi (e) Karar ekinde yayımlanan "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Fark Dersleri" açıklamalarda "Mesleki eğitim merkezine kayıt yaptıran öğrenciler diploma alabilmek için Bakanlıkça belirlenen fark derslerini öğrenimleri süresince alabileceklerdir" denilmekte olup ilgi (f) Karar ile de, ilgi (e) Karar eki "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı" yayınlanmış ve 2019-2020 eğitim öğretim yılından itibaren mesleki eğitim merkezlerinde diploma programı kademeli olarak uygulamaya başlanmıştır.

İlgi (b) Kanunun 35 inci maddesinin birinci paragrafında; "Kapsamı, şartları ve süresi Bakanlıkça belirlenen telafi eğitimi veya tamamlayıcı eğitime katılan ve bu eğitim sonunda yapılan sınavlarda başarılı olan kalfa, usta ve ortaöğretim kurumu mezunlarına, bitirdikleri meslek alanının diploması verilir" ayrıca, ilgi (ç) Yönetmeliğin 61 inci maddesi (ç) fıkrasında "3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanununun 35 inci maddesinin birinci fıkrası kapsamında meslek lisesi mezunu olmak isteyen ortaöğretim kurumu mezunlarıyla ortaokul veya imam-hatip ortaokulunu bitiren kalfa ve ustalara, millî eğitim müdürlüklerince belirlenen takvime göre, telafi programı uygulanır" hükümleri bulunmaktadır.

Daha önceki yıllarda mesleki eğitim merkezlerinden kalfalık ve ustalık belgesi almış olanlar ile halen mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören ve diploma programına dahil olmayan öğrencilerin de diploma sahibi olabilmeleri amacıyla, ilgi (b) Kanun ve ilgi (ç) Yönetmelik hükümleri doğrultusunda;

1- En az ortaokul veya imam-hatip ortaokulu mezunu olup kalfalık veya ustalık belgesi sahibi olanlar ile halen mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören ve diploma programına dahil olmayan öğrencilerin diploma alabilmeleri için "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"ında yer alan derslerin tamamından başarılı olmaları esastır.

2- İlgi (e) Karar ile yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"ndan önceki çerçeve öğretim programlarına göre ustalık belgesi almış olanlar, ilgi (e) Karar ile yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"nda belirtilen fark dersleri alacaklardır.

3- İlgi (e) Karar ile yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı" çerçeve öğretim programından önceki çerçeve öğretim programlarına göre kalfalık belgesi almış olanlar, mesleki eğitim merkezi diploma programının 12 inci sınıfına kayıt olacaklar ve bununla birlikte ilgi (e) Karar ile yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"ndaki 9, 10 ve 11 inci sınıf diploma fark derslerini alacaklardır.

4- Halen mesleki eğitim merkezlerinde öğrenim gören ve diploma programına dahil olmayan öğrenciler, ilgi (e) karar ile yürürlüğe konulan "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"ndaki diploma fark derslerini alacaklardır.

5- İlgi (d) Yönergenin 08.04.2019 tarihli değişikliğine göre ortak dersler ile seçmeli dersten sınava girmeden ustalık belgesi almış olanlar, ilgi (e) Karar ile yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"ndaki seçmeli ders, temel dersler ve diploma fark derslerini alacaklardır.

6- İlgi (d) Yönergenin 08.04.2019 tarihli değişikliğine göre ortak dersler ile seçmeli dersten sınava girmeden kalfalık belgesi almış olanlar, mesleki eğitim merkezi diploma programının 12 inci sınıfına kayıt olacaklar ve bununla birlikte ilgi (e) Karar ile yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"ndaki 9, 10 ve 11 inci sınıf seçmeli ders, temel dersler ve diploma fark derslerini alacaklardır.

7- İlgi (b) Kanun kapsamında doğrudan ustalık belgesi almış olanlar, ilgi (e) karar ile yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"ndaki seçmeli ders, temel dersler ve diploma fark derslerini alacaklardır.

8- İlgi (b) Kanun kapsamında doğrudan kalfalık belgesi almış olanlar mesleki eğitim merkezi diploma programının 12 nci sınıfına kayıt olacaklar ve bununla birlikte ilgi (e) Karar ile yürürlüğe giren "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"ndaki 9, 10 ve 11 inci sınıf seçmeli ders, temel dersler ve diploma fark derslerini alacaklardır.

9- Lise mezunu olup aynı zamanda ustalık belgesine sahip olanlara ustalık belgesinde yazılı olan alan ve daldan ilgi (g) Makam Onayı ile uygun bulunan diploma doğrudan düzenlenecektir. 

10- "Mesleki Eğitim Merkezleri Haftalık Ders Çizelgesi ve Diploma Programı"nda yer alan dersleri ortaöğretim kurumlarından alarak başarılı olduğunu belgelendirenler söz konusu derslerden muaf olacaktır.

11- Telafi eğitimi uygulamasında, her bir dersten ilgi (ç) Yönetmeliğin 26 ncı maddesinin birinci fıkrası doğrultusunda sınıf oluşturulacaktır. Öğrenci sayısının birinci fıkrada belirtilen sayıdan az olması hâlinde bu öğrenciler, mesleki eğitim merkezi diploma programına devam eden öğrenciler ile birlikte eğitim alabileceklerdir.

12- Telafi eğitimi uygulamasında, her bir dersin toplam ders saatinin 1/6'sın dan fazla devam etmeyen öğrenciler o dersten başarısız sayılacaklardır.

13- Telafi eğitimleri ders yılı başında başlatılacak olup öğrenci kayıt işlemleri de bu tarihe kadar tamamlanacaktır. Ancak bu tarihten sonra yapılan kayıtlar devamsızlık süresinden değerlendirilecektir.

14- Sadece telafi eğitimine kayıt olan öğrenciler için sigorta ve devlet katkısı işlemleri yapılmayacaktır.

15- Telafi eğitimi bir eğitim öğretim yılından (36 hafta) az olmamak üzere planlanacak olup her bir dersten başarılı olanlara ilgili eğitim öğretim yılı çalışma takviminde belirtilen tarihlerde, ilgi (g) Makam Onayı ile uygun bulunan diploma düzenlenecektir. 

16- Telafi eğitimine katılacak öğrencilerin kayıtları ve diğer iş ve işlemleri e-Mesem sisteminde açılacak olan modül üzerinden yapılacaktır.

Telafi eğitim programları yukarıdaki açıklamalar doğrultusunda yürütülecektir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 15.08.2021 - Güncelleme: 16.08.2021 10:11 - Görüntülenme: 880
  Beğen | 1  kişi beğendi