T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
GAZİANTEP / ŞAHİNBEY - Şahinbey Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezi

Kalfalık Eğitimi

Şahinbey Belediyesi Mesleki Eğitim Merkezimizde, Ortaokul mezunu veya herhangi bir lisenin herhangi bir sınıfından ayrılmış gençlere hem eğitimlerine devam edip hem de fiilen iş hayatının içinde olarak kariyer edinme fırsatı sunuyoruz. Merkezimize kayıt yaptırarak, sizin seçeceğiniz alanda uzmanlaşabilirsiniz.

Meslek liselerinden farklı olarak Merkezimize kayıt olan öğrenciler 9.sınıftan itibaren işletmede mesleki eğitime başlarlar.Yasal olarak en az asgari ücretin yüzde 30'u kadar maaş alırlar.

Merkezimize kayıt olanlar artık açık liseye gitmeden okulumuzda fark derslerini görerek (aşağıdaki çizelgede parantez içinde belirtilen dersler) mezun olduklarında Lise mezunu olup ayrıca kalfalık ve ustalık belgesi alarak istedikleri takdirde eğitim hayatlarına devam edebileceklerdir.

Merkezimize devam eden öğrenciler tüm öğrencilik haklarından ( indirimli öğrenci kartı, askerlik tecili vs..) faydalanabilmekte olup, 4 yıl boyunca iş kazası ve meslek hastalığına karşı sigortaları devlet tarafından yapılmaktadır.

2021 / 2022 eğitim - öğretim yılı kayıtları yıl boyu devam etmektedir. Merkezimize kayıt yaptırmak için kontenjan dahilinde herhangi bir adres kısıtlması yoktur.Yaş sınırı yoktur. Eğitim programımız tam gündür. 

Öğrenci kayıt işlemleri devam etmektedir. Kayıt işlemleri yıl boyu devam etmektedir. İlk dönem içinde yapılan kayıtlarda öğrenciler hemen eğitime başlayacak olup 2.dönem kayıt yaptıracak öğrenciler pratik eğitimlerine hemen başlayıp

teorik eğitimleri bir sonraki dönem başlayacaktır.

ÇIRAKLARIN KALFALIK EĞİTİMİ

Çırak: Çıraklık sözleşmesi esaslarına göre bir meslek alanında mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını iş içerisinde geliştiren ve öğrencilik haklarından yararlanan kişidir. 6764 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile çıraklık eğitimi zorunlu eğitim kapsamına alınmıştır.

Kalfa: Bir mesleğin gerektirdiği bilgi, beceri ve iş alışkanlıklarını kazanmış ve bu meslekle ilgili iş ve işlemleri ustanın gözetimi altında kabul edilebilir standartlarda yapabilen, kalfalık belgesi sahibi olan kişidir.

Çırak - Kalfa Öğrenci Kaydı: Merkezimize kaydolmak isteyen çırak veya kalfaların öncelikle ilköğretim okulu – Ortaokul - İmam Hatip Ortaokulu (8 yıllık) mezunu olması gerekmektedir. Çalışacağı işyeri sahibinin veya işyerindeki ustasının Usta Öğretici Belgesi olmalıdır. Bu şartlara uygun çırak veya kalfalar tüm yıl boyunca kayıt yaptırabilirler.

Kayıt yaptıran çırak veya kalfa öğrenciler öğrenim süresince iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalı olmaktadır (emekliliğe geçmez) ve primleri devletimiz tarafından ödenmektedir.

Haftanın bir günü okula gelen öğrenciler okulda teorik eğitim alırlar. Diğer günlerde ise işyerlerine devam ederek pratik eğitim görürler.

20-08-2021

Çıraklık Eğitiminin İşyerine Sağladığı Kolaylıklar:

1. Öğrencinin sosyal güvencesi S.S.K. Primleri Devlet tarafından ödenir (İşletmeler S.G.K primlerini kendileri dahi ödeseler yine öğrenci yaşındaki kişileri eğitim merkezlerine göndermek zorundadırlar. Bu kanuni bir zorunluluktur.),

2. Damga vergisi ödenmez,

3. Gelir vergisi ödenmez,

4. Vergi iadesi ödenmez,

5. Zorunlu tasarruf ödenmez,

6. Kıdem tazminatı ödenmez,

7. Verilen ücret gider gösterilebilir,

8. Öğrenciler işçi sayısına dahil edilmez.

9 Öğrenci işyerinde uygulama eğitimine devam ettiği sürece, 4 yıl süresince aylık 511 TL devlet desteği alabilir.

 

Çıraklık Eğitiminin Öğrenciye Sağladığı İmkanlar:

1. Sigortadan yararlanır (Her türlü tedavi (Acil olanlar hariç) S.G.K. ya ait bir sağlık kuruluşunda yapılacaktır),

2. Mesleki teknik bilgi kazanır,

3. Öğrencilik haklarından yararlanır (İndirimli Öğrenci Kartı, Askerlik Tecili vb..),

4. Yetki ehliyeti devlet adına tescil edilmiş olur.

 

Kayıt İçin Gerekli Evraklar:

1. Ortaokul mezunu ise Öğrenim Belgesi, Lise terk ise tasdiknamenin Aslı ve Fotokopisi (En az Ortaokul mezunu olma şartı aranır),

2. Kimlik Belgesinin Aslı ve Fotyokopisi,

3. 2 Adet Biyometrik Fotoğraf,

4. Sağlık Raporu,

5. Eğitim göreceği İşyerinin, Ustalık Belgesi ve Fotokopisi,

6. Eğitim göreceği İşyerinin, Usta Öğreticilik Belgesi ve Fotokopisi,

7. Eğitim göreceği İşyerinin, Vergi Levhası ve Fotokopisi,

8. Okuldan alınarak doldurulacak İş yeri Sözleşmesi.

 

Haftanın bir günü okula gelen öğrenciler okulda teorik eğitim alırlar. Diğer 4 gün ise işyerlerine devam ederek pratik eğitim görürler. Haftanın bir günü tatil yaparlar.

Çırak öğrenciler 9, 10 ve 11. sınıfları kalfalık eğitimi olarak okurlar. 11 inci sınıfın sonunda yapılan kalfalık sınavlarında başarılı olan ve başarısız dersi bulunmayanlara, Kalfalık Belgesi düzenlenir.

Kalfalardan 12. sınıfa devam eden ve programlarında öngörülen teorik ve pratik eğitimi tamamlayıp ustalık sınavlarında başarılı olanlara Ustalık Belgesi düzenlenir.

2020 - 2021 eğitim - öğretim yılından itibaren kademeli olarak devreye girecek olan yeni sistemde çırak öğrencilerimiz, almaları gereken fark dersleri mesleki eğitim merkezlerinde alarak 4 yılın sonunda meslek lisesi diploması alabilmeye

hak kazanacaklardır. Bu öğrencilerimiz istedikleri taktirde üst öğrenimlerine devam edebileceklerdir.

Ortaöğretim ve üstü okul mezunu olan çırak öğrenciler 10. sınıftan itibaren çıraklık eğitimine başlarlar.

Öğrencilerin devamsızlık limiti 6 gündür. Herhangi bir nedenle altı gün üzeri devamsızlık yapan öğrencinin devamsızlıktan kaydı silinir.

Aynı şekilde öğrencilerin işyerlerine devam etme zorunluluğu da vardır. İşyeri devamsızlığında da kayıt silinir.

Devamsızlıktan kaydı silinen öğrenciler yaz döneminde tekrar kayıt yaptırarak dönem tekrarı yaparak eğitimlerine devam edebilirler.

Mesleki eğitim merkezi öğrencilerinin işyeri değişikliği talebi hâlinde, iki hafta içerisinde yeni bir iş yeri ile sözleşme imzalaması gerekir. Zorunlu hâllerde bu süre ücretsiz izin süresini geçemez. Bu süre içerisinde de bir işyeri ile sözleşme

imzalayamayanlar devamsızlıktan sınıf tekrarına kalmış sayılır.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 20.08.2021 - Güncelleme: 20.08.2021 15:05 - Görüntülenme: 989
  Beğen | 0  kişi beğendi